Biskvitiniai pyragai

ŠOKOLADINIS PYRAGAS SU ABRIKOSAIS IR ŠOKOLADO GLAISTO PERTEPIMU

Jeigu nežinau, ką kepti ir ar patiks svečiams, kepu šokoladinį pyragą. Atrodo, kas čia tokio, tik šokoladinis pyragas su glaisto pertrpimu. O vis tik sugadinti galima, jeigu tik biskvitas perkeps, nebeatitaisysi. Todėl šiame recepte prašau vieno, tik neperkepkit biskvito, o tada rezultatas bus puikus. Nieko recepte sudėtingo nėra. Vaikams tikrai patiko šokoladinis pyragas. Marcipaną, kurį reikia dėti į biskvitą, pasigaminau pati, bet pirkti jo yra visose didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Bet aš gi mėgstu pati pasigaminti, tada man produktas šviežesnis ir jo skonis geresnis. Man patinka, kad tai tikras šokoladinis pyragas su drėgnu ir tuo pačiu puriu biskvitu ir gera kakava. Mano kolegė Edita sako, kad jai biskvitas panašus į kremą. Abrikosų džemas kaip nedidelis akcentas, bet svarbus ir jis. Jeigu gausis taip, kad šokoladinis pyragas pastovės kelias dienas, bus dar skanesnis dėl drėgnesnio biskvito.

Kepimo formos

3 vnt. 20 cm diametro kepimo žiedai/kepimo formos su/be atsegamo šonų (ką turite namie)

Biskvitas

  • 55 g sviesto 
  • 55g juodo šokolado
  • 7,5 vnt kiaušinių
  • 50 g vandens
  • 55g miltų
  • 37g kakavos
  • 255g marcipano
  • 150g cukraus pudros
  • Abrikosų džemas (mano naminis)

Šokoladinis ganašas/glaistas

  • 310 g pieniško šokolado
  • 150g 36 % riebumo grietinėlės

Iš šio kiekio man gavosi 1,5 kg tortas

Biskvitas

1. Kombaino inde sumaišykite marcipaną (255g) ir pusę cukraus pudros kiekio (75g). Marcipaną (kaip gaminti detaliau čia: https://saldusreceptai.wordpress.com/2019/10/19/kaip-pasigaminti-marcipana/) siūlau prieš maišant pašildyti, nes kitaip jis sunkiai susimaišo iki vienalytės masės, kad ir koks šviežias jis bebūtų (pvz. aš dariau išvakarėse ir vis tiek reikėjo pašildyti). Turi gautis vienalytės masės kamuolys. Foto nesimato, bet po maišymo gausis vienas didelis kamuolys.

2. Atskirkite 5 kiaušinių baltymus nuo trynių. Stenkitės, kad į baltymus nepatektų trynio, kitais baltymai gali išvis vėliau neišsiplakti…Į marcipano masę sudėkite 5 trynius, dar 2,5 kiaušinius ir vandenį. Stipriai išplakite šluotele, masė gausi puri, apimtis padvigubės.

3. Pradėkite plakti baltymus, pradžioje mažesniu greičiu, kai pamatysite, kad skaidraus baltymo nebesimato, pradedame berti cukraus pudrą (75 g), dalimis. Greitį didinkite palaipsniui. Išplakite iki minkštų putų, praktiškai turi gautis elastinga masė. Tik neperplakite, perplakti baltymai sunkiai įsimaišo, gabalais. Man patogiausia plakti rankiniu plaktuvu. Aš jau išmokau nepersistengti plakant😊 (ir tai tikrai ne tas atvejis, kai apvertus indą baltymai neišbėga. Iki pusės standumo išplakti baltymai išbėgs, tai to, ko mums reikia).

4. Šokoladą su sviestu ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje. Sumaišykite, kai ištirps.

5. Į kiaušinių-marcipanų masę įpilkite dalį ištirpusio šokolado ir dalį miltų, ant višaus pusę plaktų baltymų. Atsargiai išmaišykite silikonine mentele, dabar jokio intensyvaus maišymo.

Įberkite kakavą (37g). Aš ją įberiu per kiaurasamtį, taip ji mažiau sušoka į gabaliukus.

Atsargiai išmaišykite, o tada keliauja visi likę ingredientai: tirpintas šokoladas, baltymai ir miltai. Užgriebkite maišydami dugną.

6. Kepimo formų dugną išklokite kepimo popieriumi. Aš turėjau tik 2 paprastas formas ir tokio pačio skersmens žiedą, tai žiedą apvyniojau folija, o dugne padėjau popierių (taip gavosi trečia forma). 

7. Kepiau 160⁰C apie 15-20 min, tikrinau pagaliuku. Nors daug kas teigia , kad reikia kepti funkcija viršus-apačia, bet aš iškart dėjau visas 3 formas ir kepiau su oro cirkuliacija, tik viduryje kepimo laiko sukeičiau skardas vietomis. Man iškepė gerai. 

8. Palikite pravėsti 5 min, atskirkite mentele biskvitą nuo formos kraštų, atsargiai išimkite, o tada iškart įvyniokite kiekvieną blyną atskirai į maistinę plėvelę, taip užrakinsite drėgmę biskvite. Po kepimo biskvitai šiek tiek susmegs, tai normalu. Dėkite į šaldytuvą 5 valandoms. 

Šokoladinis pertepimas

Gaminau iš vakaro. Grietinėlę užvirinau ir užpyliau ant smulkinto šokolado.

Išmaišiau, o tada iškart perpyliau į konditerinį maišą ir palikau nakčiai šaldytuve.

Kai pradėjau ryte kepti biskvitą išėmiau kremą iš šaldytuvo ir palikau kambario temperatūroje, kad atšiltų ir suminkštėtų. Arba galima ir tą pačią dieną, tik tada reikia įdėti ganašą į šąldytuvą ir palaukti, kol sustings, bet bus tepamos konsistencijos.

Surinkimas

2 biskvito blynus ištepiau abrikosų džemu, plonu sluoksniu. Nepersistenkite, nes tada jis išbėgs. Galima biskvitų viršų lygiai nupjauti, bet aš to nedariau, jie nedideli, jokio kalnelio nėra, tai ir nepjoviau😊 Gaila gero daikto😊

O tada ant pirmojo biskvito su džemu išspaudžiau iš konditerinio maišelio glaistą, žiediniais judesiais (žinoma nukirpkite galiuką, kad gautųsi apie 6mm pločio)

Tada uždėjau ant viršaus antrajį biskvitą, kad džemu perpetas sluoksnis būtų viršuje, vėl glaistas ir tada trečias biskvitas. Viskas, done. Aptepkite torto viršų ir šonus likusiu ganašu. Aš pradžioje uždedu pirmąjį sluoksnį, dedu į šaldytuvą, kad pastingtį, o tada baigiu tepti. Na, jis tuo momentu gal ir nebus labai gražus, todėl reikia papuošimo😊

Papuošimas

Juodo gero šokolado plytelę peiliu skabtuokite, kad gautųsi drožlės. Man pieniškas nepatiko, per minkštas. Prieš užberdama drožles tortą pašildžiau fenu, kad pašiltų ganašas ir jos priliptų.  Gaunasi apie 1,5 kg svorio tortas, idealu:)

PATARIMAI

1. Grietinėlę galima aromatizuoti, t.y. smulkintas kavos pupeles suberti į grietinėlę ir palikti per naktį. Ryte perkošti, persverti (nes pupelės baisingai daug sugeria grietinėlės) ir gaminti ganašą. Bet..vaikams nepatiko, tai gaminau kitą kartą be kavos.

2. Marcipaną dariau taip: 100 g migdolų sumaliau trintuvėje iki miltų, tada įbėriau 100g cukraus pudros, pamaliau iki vientisos masės, tada įpyliau 1,5 v.š. vandens ir apie 1,5 v.š. brendžio (šiaip reiktų 25ml, bet nedėjau tiek šįkart. Nors kai dariau su pilnu kiekiu brendžio, dar geresnis skonis buvo). Pamaliau toliau iki vientisos konsistencijos, tada dar paminkiau rankomis ir baisiai skanus marcipanas gavosi. Suvyniojau į maistinę plėvelę ir laikiau kambario temperatūroje iki torto kepimo. Galima nusipirkti ir parduotuvėje, mаčiau didesnėse RIMI, parduotuvėje MAJAI, LIDLe paprastai būna prieš Kalėdas. Pvz.. LIDLo buvo geras, jame buvo 54% marcipano, o tai geras procentas. 

3. Abrikosų džemą irgi dariau pati, bet prekybos centruose jo tikrai rasite. Nors… naminio skonis… vau. Jeigu neturite abrikosų džemo, ar nenorite jo pirkti, o turite, tarkime, šaldytuve šaldytų aviečių, pakaitinkite jas su cukrumi (geriau, aišku, kad nebūtų sėklyčių) iki sutirštėjimo, kad nugaruotų vanduo, ir tepkite juo, kai pravės. Bus superinis akcentas, labai tinkantis prie šokolado. Kitą kartą darysiu su avietėm.

4. Kepimo žiedai yra labai nebrangūs, ir labai universalūs. Aš 20 cm žiedus pirkau Sanitex, kainavo 2,19 eur/1 vnt.

2 komentarai “ŠOKOLADINIS PYRAGAS SU ABRIKOSAIS IR ŠOKOLADO GLAISTO PERTEPIMU

  1. Skanus ir saldus tortas gavosi 🙂 Šiek tiek primena Zacherio tortą. Labai skalsus, nes valgomas po mažą gabalėlį, kaip šokoladiniai saldainiai. Man patiko, teikiau kaip Zacherį, su nesaldinta plakta grietinėle (su vanile).

    Patinka

Parašykite komentarą