Sūrio pyragai

KLASIKINIS SŪRIO PYRAGAS SU BRAŠKĖMIS

Klasikinis sūrio pyragas (New York cheesecake), amerikietiška klasika, mane žavi tuo, kad jis visada pavyksta. Iš tiesų jis kažkuo giminingas mūsų varškės apkepui. Pati paprasčiausia klasikinė šio amerikietško pyrago versija yra sausainių-sviesto pagrindas ir sūrio masė. Bet… naminis biskvitas tikrai yra skaniau už Selgą ar Gaidelį:) Kadangi jis labai mėsgtamas visų, ir mano šeimoje, ir svečiuose, kepiau iš karto 2 normas. Kažkada jau minėjau, kad sūrio pyragas turi būti kepamas ilgai ir žemoje temperatūroje, nepamirškite. Taip pat svarbu maišant neprileisti į sūrio masę daug oro, todėl siūlau ją maišyti lėtai. Sūrio pyragas turi pastovėti per naktį šaldytuve, nes…jeigu valgysit tą pačią dieną…bus tikrai labai panašu į varškės apkepą:) Puošti nebūtina, čia aš tiesiog, kaip visada, persistengiau. O uogas irgi galima gaminti paprasčiau, sutrinti su cukrumi pagal skonį ir užpilti, prieš tai šiek tiek pakaitinus, prieš valgant.

BISKVITAS

  • 60 G miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 45 g sviesto, ištirpinto

Kepimo forma: 20 ar 22 cm diametro kepimo žiedas (aš iškart kepiau 2 normas)

Atskirkite trynius nuo baltymų. Palikite baltymus pabūti kambario temperatūroje 30 min. Miltus persijokite su kepimo milteliais. Kepimo žiedą iš vidinės pusės ištepkite sviestu, padėkite po juo kepimo popierių.

Trynius išplakti su 20 g cukraus iki kol tryniai pabals. Tada į trynius įmaišykite persijotus miltus ir išmaišykite. Gausis tokia tiršta košė.

Supilkite į šią masę ištirpintą sviestą ir išmaišykite.

Iš likusios cukraus (80 g) ir baltymų išplakite morengą* ir per 3 kartus atsargiai įmaišykite į trynių masę.

*Baltymus pradėkite plakti mažu greičiu, ir cukrų pradėkite pilti tik tada, kai nesimatys neišplakto baltymo. Cukrų pilkite per 3 kartus (plakti tol, kol apvertus dubenį baltymai neišbėga iš jo ir nenubėga nuo plakimo šluotelės, bet dar lieka elastingi). Perplaktus baltymus bus sunku įmaišyti į trynių-miltų masę.

Supilkite į kepimo žiedą ir palyginkite paviršių. Kepkite 170C apie 10 min. Biskvitas iš pradžių pakils, po to susileis

SŪRIO PYRAGAS

Kombaine nedideliu greičiu išmaišykite apie 150g sūrio su vanilės ankšties sėklytėmis, kukurūzų krakmolu ir 30 g cukraus. Maišykite lengvai, kad patektų kuo mažiau oro.

Pamažu sudėkite dalimis likusį sūrį ir cukrų (90g), kad masės susijungtų. Maišykite lėtai.

Įmuškite po vieną kiaušinį, ir maišykite kol jis nebesimato, tada kitą, ir vėl išmaišykite.

Supilkite grietinėlę ir lengvai viską išmaišykite. Supikite ant biskvito. Apačioje pastatykite dubenį su verdančiu vandeniu, kad garuotų vanduo. Kepkite 140C apie 1,15 min ir tada palikite pilnai atvėsti orkaitėje. Pirmąją valandą durelių nevarstykite. Aš nestačiau, nes mano orkaitė turi integruotą garų funkciją. Kai pilnai atvės, dėkite į šaldytuvą iki kitos dienos.

Galima valgyti su trintomis uogomis, aš padariau braškių confit (sluoksnį iš uogų tyrės)

CONFIT

  • 224 g braškių tyrės (trintos braškės, perkoštos be kauliukų). Tinka ir kitos uogos (avietės, j.serbentai, vyšnios..)
  • 20 g trimolino (kitaip invertinio cukraus, pirkau http://www.bakerstreet.lt. Trimolinas duoda elastingumą, sulaiko drėgmę. Galima keisti medumi, bet tada medus jausis)
  • 4 g pektino NH
  • 16 g cukraus
  • 4 g citrinos sulčių

Sumaišykite cukrų su pektinu, nes atskirai pektino negalima berti, sušoks į gabaliukus. Atsverkite 4 citrinos sulčių, jos vėliau aktyvuos pektiną

Pakaitinkite tyrę su trimolinu iki maždaug 40C maišydami šluotele. Aš dar įdėjau maistinių dažų, nes braškių tyrė neryški, nelabai “skaniai“ atrodo.

Kai tyrė sušyla, nuimu nuo ugnies ir aktyviai maišydama suberiu pektiną su cukrumi, ir vėl grąžinu ant ugnies. tada maišau šluotele iki užvirimo.

Kai tik užverda, perpilu į kitą indą, kad virimas sustotų ir tada įpilu citrinos sultis, išmaišau ir supilu į silikoninę 18 cm diametro formą. Pravėsusią dedu į šaldiklį.

Kitą dieną išimu formą iš šaldiklio, išimu iš formos ir uždedu ant sūrio pyrago. Confit gana greitai atšils, bet formą laikys gerai. Sūrio pyragą laikykite šaldytuve.

PAPUOŠIMAS

Galima viršų papuošti kremu, pvz. 250 g mascarpone su 250 grietinėlės ir 55 g cukraus pudros, tik mascarpone su grietinėle palaikykite kartu sumaišytas per naktį šaldytuve ir suplakite iki standumo kitą dieną). Sudėkite į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu iš išspauskite bokštelius ant viršaus. Bus SUPER, ir skanu, ir gražu! Puoškite uogomis..

Vienas komentaras “KLASIKINIS SŪRIO PYRAGAS SU BRAŠKĖMIS

Parašykite komentarą