Sūrio pyragai

MEDAUS TORTAS SU NAMINIU RUDUDU

Šis medaus tortas yra kitoks, nei mano jau aprašytas. Jį sudaro, iš esmės, tie patys ingredientai (miltai, medus, kiaušiniai ir sviestas) , tačiau gamybos technologija, yra kitokia, daug paprastesnė. Pats Medaus tortas minkštesnis, tarsi kreminės konstistencijos. Kartą mano draugė pasakė, kad Medaus tortas pagal mano ankstesnį receptą, jai nepavyko… Gaila.. Rasa, šis tikrai pavyks, čia nėra, kur suklysti.

Receptūrą radau rusų tinklaraščiuose. Maskvoje yra populiaraus konditerio Olego Iljino konditerijos, be kitų desertų garsėjančiose ir Medaus tortu. Kartą viena mergina, tiesiog, nieko per daug nesitikėdama, paklausė receptūros, ir …gavo. Taigi, tešla yra pagal Olego Iljino receptūrą. Įdarui Rududu dariau pati, bet galima naudoti ir parduotuvinį.

Naršydama radau jo pasisakymą, cituoju “ Esu tikras, kad šiais laikais pirkti tortus supermarketuose jau praeitis. Desertą parduotuvėse žmonės perka pačią paskutinę akimirką, kad užildytų meniu spragas. Bet, nepamirškime, kad parduotuviniai tortai, kaip taisyklė, yra gaminami iš pusfabrikačių, naudojant konservantus, siekiant prailginti galiojimo laiką.“

BISKVITAS

DIDELIS MEDAUS TORTASVIDUTINIS MEDAUS TORTAS
Biskvitams Ø 24cm, išeiga 10 lakštų
po 110 g
Biskvitams Ø 20 cm, išeiga ~ 9 lakštai
po 90 g
Cukrus 220 g155 g
Medus  95 g63 g
Kiaušiniai 135 g (apie 3 vnt.)90 g ( apie 1,5 kiaušinio)
Kamb. temp. sviestas 165 g.110 g
Soda 13 g9 g
Citrinos rūgštis 4 g2,5 g
Miltai 585 g390 g

Pirmiausia paimkite gana didelį dubenį, nes , kai vėliau pilsite sodą, masė stirpiai putos.

Sodą indelyje sumaišykite su citrinos rūgštimi, pasidėkite kažkur netoli.

Sumaišykite kamb. temperatūros sviestą su cukrumi iki vienalytės masės. Kiaušinius sumaišykite, plakti nereikia. Tada po truputį pilkite kiaušiniųs į sviestą ir išmaišykite. Padėkite viską ant garų vonelės ir maišydami kaitinkite iki 60C. (vienintelis “trūkumas“ – reikia termometro). Nes viršijus 60C kiaušiniai pradeda virsti omletu.Masė skystės pamažu, o po to pradės tirštėti. Maišykite šluotele. Užtruksite apie 15 min.

Kai pasieksite 60C, numkite nuo ugnies, iškart suberkite sodą su citrinos rūgštimi ir maišykite, masė stipriai putos.

Kai ji nusistovės, suberkite visus miltus (aš tai dariau kombaine) ir išmaišykite iki vienalytės masės, viskas. Siūlau suvynioti į maistinę plėvelę ir atvėsinti šaldytuve, kad tešla stabilizuotųsi.

Tešlą padalinau į 10 dalių po 110 gr. maždaug. Kočiojau ant silikoninio kilimėlio (tiks ir kepimo popierius) itin plonai (gal 2 mm), subadžiau šakute (tada jie keps tolygiai) ir tiesiai ant jo kepiau. Tešla minkšta ir kočiojasi labai lengvai. Kočiodama atmatuoju su žiedu, kad gautųsi šiek tiek didesnio diametro biskvitas, kurį po kepimo apipjausiu lygiai. Jeigu turite kelis kilimėlius, galite kepti iškart po 2 vnt. Kepiau 5 min 180C su oro cirkuliacija iki gintarinės spalvos. Iškart karštus biskvitus išverčiu ant stalviršio ir apipjaunu (nuopjovas vėliau susmulkinu kombaine iki trupinių)

Šilti jie dar minkšti. Laikykite ant lygaus paviršiaus, kad jie būtų lygūs, iki atvėsimo. Galima išsikepti iš anksto, biskvitai puikiai išsilaiko kamb.temperatūroje uždaryti sandariai arba suvynioti į maistinę plėvelę.

Originaliame recepte, tiesą sakant, reiktų visus ingredientus sumaišyti ir apie 1 h kaitinti iki karamelizacijos ant garų vonelės. Žinoma, tada biksvitai bus labiau karameliniai…Aš pasiskolinau paprastesnį būdą, ir tortas tikrai skanus.

KREMAS

Naminio RUDUDU ( žr. žemiau) arba skardinė pirktinio RUDUDU

600 g 40% riebumo šaltos grietinės

400 g 35% riebumo grietinėlės, irgi šaltos

Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Jeigu patalpoje šilta, siūlau indą ir šluoteles, kuriomis plaksite, 15 min padėti į šaldiklį arba 1val į šaldytuvą, nes grietinėlę reikia plakti tolygiu vidutiniu greičiu ir taip apsidrausite, kad ji nesušiltų beplakant.

Rududu (mano naminis) išplakite su šalta grietine rankiniu mikseriu iki tolygumo, tada mentele įmaišykite plaktą grietinėlę, atsargiai. Gausis graži puri vienalytė masė.

Aš dariau didelį Medaus tortą, todėl rinkau jį žiede, reguliuojamame. Iš vidaus įdėjau konditerinę juostą, nes tortas gausis gana aukštas, apie 9 cm. Atsverdavau po 145 g kremo. Lakštai labai ploni (3 mm maždaug) ir su kremu nereikia persistengi. Taip sutepiau visus lakštus ir uždengusi maistine plėvele, palikau per naktį. Kitą dieną padengiau trupiniais.

NAMINIS RUDUDU/ KARAMELIZUOTAS SALDINTAS PIENAS

Jis dar vadinamas Dulce de Leche, kilęs iš P. Amerikos, ten jo pagrindu yra gaminama nemažai desertų. Aš jį darau dar ir dėl to, kad dažnai turiu naminio pieno:). Kartais jį naudoju macarons įdarui.

Šaltinis: https://www.joyofbaking.com/DulceDeLecheRecipe.html

INGREDIENTAI

  • 1 ltr pieno
  • 150 g cukraus
  • 2 v.š. auksaspalvio sirupo (yra visose Maximose)
  • 0,5 a. š. sodos
  • šiek tiek druskos

Sudėkite viską į storasienį puodą, pvz. ketaus arba skirtą indukcinei kaitlentei. Virkite ant vidutinės ugnies maždaug apie 50 min, kuo ilgiau virsite, tuo masė bus tirštesnė. Būtinai maišykite, ypač, kai masė pradės tirštėti. Man gaunasi apie 350 ml. Pradžioje pienas labai putos, tada mažinkite ugnį, po to skystis pamažu išgaruos, masė tirštės ir gausis graži pieno karamelė. Fantastinis dalykas, su parduotuviniu nesulyginsi. Ir kremas su naminiu karamelizuotu pienu bus daug skanesnis.

SKANAUS!

Parašykite komentarą