Biskvitiniai pyragai

OBUOLIŲ PYRAGAS SU DVIEM BISKVITAIS

Aš nuolat ieškau to “tikrojo, geriausio ir skaniausio obuolių pyrago“. Lietuvoje kone kiekviena šeimininkė turi savo firminį obuolių pyrago receptą, aš vis dar ieškau. Šis N. Tarasovos obuolių pyrago/torto receptas mane patraukė savo išskirtine išvaizda, išoriškai matoma lengva tekstūra ir intuityviai supratau, kad jis bus skanus. Jame 2 rūšių biskvitai, vienas purus Genoise ir trapus smėlinis Linco biskvitas. Jeigu lengvai suprantate rusiškai, galite tiesiai vadovautis jos receptu arba mano, aš rašydama atkreipsiu dėmesį, kur gali kilti keblumų…na bent jau man teko kepti biskvitą 2 kartus ir karamelę dariau 2 kartus, nes..šiek tiek persistengiau ir sugadinau… Obuolių pyragas tikrai išskirtinis dėl jame aiškiai dominuojančio cinamono skonio, todėl naudokite kokybišką Ceilono cinamoną.

N.Tarasovos receptas čia: http://www.niksya.ru/яблочный-торт-с-карамельным-баварски/

Kepimo forma: metalinė 25 cm diametro kepimo forma su nuimamais šonais

Siūlau kepti tokia tvarka:

1 diena – abu bikskvitai

2 diena – obuoliai ir musas. Torto surinkimas.

Ingredientai

  • Genoise biskvitas
  • 60 g tirpinto sviesto
  • 6 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 150 persijotų miltų

Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonų niekuo netepkite. Kepimo metu ši orinė tešla prikeps prie šonų ir išėmus iš orkaitės nebesukris. Ant garų vonelės padėkite dubenį su kiaušiniais ir cukrumi ir šluotele plakite apie 2-3 min, kol masė sušils.

Perpilkite į kombainą ir iškart pradėkite plakti dideliu greičiu apie 5-8 min, kol masė praktiškai patrigubės, bus puri ir šviesios spalvos.

Tada apie 200ml tos masės perdėkite atskirai į indelį kartu su sviestu ir atskirai išmaišykite (taip yra lengviau sujungti tirpinto sviesto ir kiaušinių mases). Po to šį mišinį sudėkite atgal į bendrą masę ir atsargiai mentele išmaišykite iki tolygumo. Dubenį sukite prieš laikrodžio rodyklę, o masę atsargiai kabinant nuo vidurio – pagal laikrodžio rodyklę. Tada per sietelį per 2 kartus suberkite miltus ir atsargiai išmaišykite.

Perpilkite visą mišinį į kepimo formą. Kepkite apie 20 min 180C įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepė galima patikrinti pagaliuku, ištraukus jis turi būti sausas. Kai tik iškepa, iškart išimkite iš orkaitės ir dar karštą apverskite ir padėkite iki atvėsimo ant grotelių. Atvėsus apipjaukite kraštus ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Laikykite šaldytuve.

Trapus smėlinis Linco biskvitas

  • 230 g kambario temperatūros sviesto
  • 53 гg cukraus pudros
  • 70 g migdolų miltų
  • 3 kietai virti tryniai, pertrinti per sietelį iki miltų (jie priduoda ypatingo trapumo)
  • 2 a.š. malto cinamono
  • žiupsnis druskos
  • 1 v.š. tamsaus romo
  • kepimo miltelių ant peilio galo
  • 280 g miltų

Sviestą ir cukraus pudrą išplakite iki purumo.

Įdėkite migdolų miltus, pertrintus trynius, cinamoną, drsuką ir romą. Plakite apie 2 min. Tada sumažinkite greitį ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Kai susimaišys, rankomis suformuokite 2 blynukus ir sudėkite į maistinę plėvelę. Palaikykite per naktį arba bent 2 val šaldytuve. Kai išimsite, tarp 2 kepimo popieriaus lakštų iškočiokite du didesnius nei 25 cm diamtero blynus, išpjaukite 25 cm diametro blyną ir vėl padėkite į šaldytuvą valandai. Po po kepkite 180C 15-18 mib iki rudumo. Ten, kur buvo įpjauta, liks žymė, peiliu atsargiai išpjaukite dar kartą apskritimą. Tai tikrai labai trapi tešla, lengvai lūžta, būkite atsargūs.

Obuoliai: 
4 vidutinio dydžio obuoliai, nulupti ir supjaustyti skilelėmis
50 g rudo cukraus
3 v.š. cukraus
pusės citrinos sulčių
nepilnas a.š. cinamono

Obuolių skilteles sumaišykite su cukrais, citrinos sultimis ir cinamonu. Keptuvėje ištipinktie 2 v.š. sviesto, supilkite obuolius ir kaitinkite, kol jie suminkštės, bet dar išlaikys formą. Tada atsargiai supilte į kiaurasamtį, o kepimo skystį pasilikite, juo sutepsite biskvitą.

  • Karamelinis musas: 
  • 500 g plakamos grietinėlės 36 proc. riebumo
  • 65 g cukraus
  • 200 ml pieno
  • 1 Ceilono cinamono lazdelė
  • 10 g auksinės želatinos lapelių
  • 4 dideli tryniai

Iš vakaro į grietinėlę įdėkite perlaužtą cinamono lazdelę ir palikite per naktį. Kitą dieną perkoškite, aromatas liks.

Užmerkite želatiną lediniame vandenyje. Išplakite grietinėlę (plakite vidutiniu greičiu iki riebaus jogurto konsistencijos) iki vidutinio standumo, uždenkite ir palikite valandai šaldytuve. Iš bendros cukraus kiekio atidėkite į šoną 2 v.š.

Pagaminkite karamelinį pieną:

Užvirkite pieną. Tada pastatykite tuščią puodą storu dugnu ant vidutinės ugnies ir leiskite jam pakaisti apie 1 min, tada supilkite į jį cukrų. Kai pamatysite, kad kraštuose cukrus patirpo, galite pradėti maišyti. Atsiradę curkaus gabaliukai vis tiek ištirps. Kaitinkite iki gintarinės spalvos. Tada atsargiai supilkite verdantį pieną į karamelę, visą laiką maišykite šluotele. Gausis gana skystas karamelinis pienas. Perpilkite į kitą talpą.

Trynius išplakite su tais 2 atidėtais valgomais šaukštais. Į trynius labai plona srovele pilkite karamelinį pieną ir nuolat maišykite šluotele. Tada atsargiai viską supilkite atgal į puodą, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol masė sutirštės, bet tik neužvirkite. Kai tik pradeda tirštėti iškart perpilkite į kitą indą. Tai užims maždaug 5 min. Įdėkite nuspaustą želatiną ir išmaišykite. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tada atsargiai maišydami mentele sujunkite su grietinėle.

SURINKIMAS

Genoise biskvitą perpjaukite per pusę ir sutepkite su teptuku sirupu nuo obuolių. Padėkite kepimo popieriaus lakštą ant kokio nors pagrindo. 1 smėlinio biskvito lakštą padėkite ant kepimo popieriaus ir uždėkite kepimo formos šonus. Tada šonus iš vidaus apjuoskite 10 cm aukščio acetato juosta. Įpilkite musą tik tiek, kad tik nebesimatytų apatinio lakšto. Tada uždėkite 1 Genoise biskvitą. Ant jo išdėliokite visus obuolius. Ant obuolių išpilkite beveik visą musą, palikite kokius 4 v.š. Tada ant viršaus labai atsargiai 2 dalį Genoise biskvito. Ant jo likusį musą ir smėlinį lakštą (atsargiai, jis trapus, man lūžo). Papuoškote smėlinio biskvito trupiniais.

papuoškite kaip patinka, aš supjausčiau obuoliuko ketvirtį, susmeigiau ant pagaliuko ir uždėjau papuošimui

Parašykite komentarą