Sūrio pyragai

SŪRIO PYRAGAS TIRAMISU

Kai randu kokį įdomesnį sūrio pyrago receptą, būtinai užsidegu jį iškepti. Vien dėl to, kad sūrio pyragas praktiškai visada bus skanus, suklysti praktiškai nėra šansų, ingredientai nesudėtingi, ir visada visiems patiks. Šis sūrio pyragas- ne išimtis. Kakavinis apatinis sluoksnis (braunis), toliau privaloma Tiramisu dalis – biskvitiniai sausainiai Savoiardi, maskarponės įdaras, o viršutinis sluoksnis – uogų/vaisių želė, apie tai vėliau. 

Kartą mano draugė Daina, kuriai aš dėkinga už tai, kad neatsisako mano pyragų, sako: “gal žinai kokį paprastą sūrio pyrago receptą?”. Daina, šis sūrio pyragas tikrai paprastas. Na, gerai, mano įsivaizdavimu nesudėtingas:) Bet aš noriu, kad jai būtų skanu!

Forma tortui:

23-24 cm skersmens metalinė atsegama torto forma

Torto pagrindas:

  • 75 g juodo šokolado
  • 75 g. kambario temperatūros sviesto
  • 57 g cukraus
  • 1,5 kiaušinio (58 gr grynos masės)
  • 6 g tirpios kavos
  • 45g miltų
  1. Pirmiausia ištirpinkime šokoladą. Tiesiog mikrobangų krosnelėje 10 sek. impulsais, kad nesudegintumėte. Po kiekvieno pakaitinimo patikrinkite, ir jeigu reikia, įdėkite vėl trumpam, kol bus skystas..
  2. Kambario temperatūros sviestą blenderyje dideliu greičiu išplakite su cukrumi iki baltumo, kol masė taps vienalytė. Į ją įpilkite šokoladą ir išmaišykite mentele. Tada įdėkite sviestą, tirpią kavą ir miltus. Gausis gana tiršta tešla.
  3. Formos šonus ir dugną ištepkite sviestu, o dugną išklokite kepimo popieriumi. Įpilkite tešlą, išlyginkite ir išdėliokte Savoiardi sausainius, spustelkite juos taip, kad beveik pusė sausainio panirtų į tešlą.

Įdaras:

  • 460 g tepamo sūrio
  • 345 maskarponės sūrio
  • 6 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 170 g cukraus
  • 115 g grietinėlės
  • 50 g. miltų
  • 6 g vanilės ekstrako
  1. Išmaišykite kombaine tepamą sūrį ir maskarponės sūrį iki vienalytės masės. Tada įmuškite kiaušinius, atskirai po vieną, kad gerai pasiskirstytų. Tada supilkite cukrų.
  2. Tada jau grietinėlę ir miltus.
  3. Ir vanilės ekstraktas. Be jo..galima, bet nebus nuostabaus skonio…. deja:)

Surenkame:

Savoiardi sausainius reikia sudrėkinti, tam sumaišykite 30g stiprios kavos ir  10 g konjako (na… galima ir be jo…) Silikoninis konditerinis teptukas labai tiks, tiesiog panardinkite jį į skystį ir braukite drėgnu teptuku per sausainius, kad jie sudrėktų. Keletą kartų.  Ant viso šio gražaus pagrindu supilkite sūrio masės įdarą.

Kepkite 170C temperatūroje 15 min. Tada sumažinkite temperatūrą iki 120C ir kepkite dar 90 min. Kai laikas baigis, išjunkite orkaitę, atverkite orkaitės dureles, bet pyrago neišimkite, palikite, kol palaipsniui atvės. Jis gali šiek tiek pakristi, nieko tokio.

Pabaigai… Apelsinų želė

Galima tiesiog patiekti su uogomis, bet man patinka dėti želės sluoksnį tiesiai ant pyrago. Man neužteko formos aukščio dvigubam želė kiekiui, bet visai nieko būtų buvę ir dvigubas:)

  • 325 g nuluptų ir gabaliukais supjaustytų apelsinų (t.y. grynos masės)
  • 500 ml vandens
  • 250 g cukraus

Iš vandens ir cukraus išviriau sirupą, užpyliau apelsinus ir palikau nakčiai, arba mažiausiai 8 val. Tada perkočiau, kad sirupas išbėgtų ir apelsinai nusivarvėtų. Sutryniau iki tyrės trintuvėje.

Želė:

  • 6g auksinės želatinos
  • 125 ml vandens
  • 50 g cukraus
  • 10 g citrinos sulčių
  • 1 apelsino žievelės

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje. Iš visų kitų produktų išvirkite sirupą. Cukrus turi ištirpti. Nukeliu nuo ugnies, įdedu nuspaustą želatiną, išmaišau kartu su apelsinų tyre ir palieku atvėsti. Atvėsusią supilu ant torto ir palieku, kol sustingsta.

Pažiūrėkite, koks šis sūrio pyragas gražus, mano recepte kiekis nemažas, tiks bet kokiai progai šeimai ir draugams!


Parašykite komentarą