Biskvitiniai pyragai

KALĖDINIS PYRAGAS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS

Tai brandintas Kalėdinis pyragas, kurį kepu tik kartą metuose Kalėdoms. Jo receptą radau britų kulinarės-konditerės Mary Berry knygoje Complete Cookbook. Jo skonis atsiskleidžia po 2-3 mėn. brandinimo. Nejuokauju:) Tik iškepus šis Kalėdinis pyragas bus sausas, o po brandinimo drėgnas, sultingas, persigėręs išbrinkusių džiovintų vaisių aromato. Aš pati išvis nevalgau razinų, bet šis Kalėdinis pyragas išimtis, nes kiekvienas atskiras ingredientas po brandinimo nebesijaučia. Alkoholis čia yra kaip konservantas, dėl kurio vėsiai laikomas pyragas nesuges (išbandyta daugybę kartų). Po kalakuto jį valgyti nerekomenduoju:) O kitą rytą visai šeimai kartu susėdus prie arbatos/kavos siūlau atsipjauti po nedidelį gabalėlį ir įvertinti kokio gi to skonio tas Kalėdinis pyragas.

INGREDIENTAI:

  • 425 g didelių šviesių razinų
  • 250 g tamsių mažų razinų
  • 250 g šviesių mažų razinų
  • 300 g džiovintų spanguolių ar vyšnių
  • 150 g džiovintų abrikosų, supjaustytų mažais gabaliukais
  • 75 g cukatų, gabaliukais
  • 4 v. š. brendžio
  • 300 g miltų, sijotų
  • 1 a. š. prieskonių meduoliams
  • 0,5 a. š. tarkuoto muskato
  • 300 g kambario temperatūros sviesto
  • 300 g tamsaus nerafinuoto cukranendrių cukraus “Muscovado“ (aš naudojau cukrų FARINAS)
  • 5 kiaušiniai
  • 1 v. š. melasos
  • 1 citrinos tarkuota žievelė (geriau ekologiškos)
  • 1 didelio apelsino tarkuota žievelė

KEPIMO FORMA

23 cm skersmens apvali kepimo forma su nuimamais šonais arba 20 cm keturkampė kepimo forma (šį kartą kepiau 2 pyragus: keturkampėje 20×20 cm ir apvalioje 23 cm skersmens)

TEŠLA

Sumaišykite džiovintus vaisius dideliame dubenyje, įpilkite 4 v.š. brendžio, uždenkite ir palikite nakčiai.

Kitą dieną atskirame inde į persijotus miltus suberkite prieskonius meduoliams ir tarkuotą muskatą, išmaišykite šluotele. Į kiaušinius įdėkite tarkuotas žieveles ir lengvai išmaišykite. Kombaine sumaišykite sviestą su cukrumi, suberkite miltus ir maišant nedideliu greičiu pradėkite pilti kiaušinius. Kai visos masės susijungs, tada įpilkite melasą, išmaišykite.

Į džiovintus vaisius įberkite šiek tiek miltų ir išmaišykite, kad visi jie pasidengtų miltais, tada vėliau aplink juos nesusiformuos tuščios ertmės, kai pjausite. Suberkite visus džiovintus vaisius, cukatus į tešlą ir vėl išmaišykite.

Kepimo formą ištepkite sviestu, išklokite dugną ir šonus dvigubu sluoksniu kepimo popieriaus. Viršutinį kepimo popieriaus sluoksnį taip pat ištepkite sviestu. Supilkite masę, išlyginkite viršų šaukštu ar mentele

ir taip pat uždenkite viršų kepimo popieriumi. 

Kepkite įkaitusioje orkaitėje 140C temperatūroje apie 4.45 – 5 h. Taip, tikrai nesudegs, o namai kvepės:) Dėl visa pikta, pasibaigus laikui, įsmeikite pagaliuką ir patikrinkite, ar ištraukus jis sausas. Palikite pilnai atvėsti formoje.

Kai pyragas visai atvės, subadykite jį keliose vietose pagaliuku ir aptepkite teptuku,

pamirkytame brendyje.

Pyragą palikite tame pačiame kepimo popieriuje, tik suvyniokite papildomai į aliuminio foliją.

Laikykite vėsiai. Maždaug kas 2 savaites aptepkite jį brendžiu. Pyragas gali bręsti iki 3 mėn. Ir tai tikrai tas atvejis, kai skirtumas PRIEŠ ir PO yra stulbinantis. 

PATARIMAI:

  1. Prieš šventes jį galima apjuosti gražiu dekoratyviniu kaspinu. Keturkampę formą pirkau čia, nes LT niekur neradau, kad būtų būtent tokia: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B008L2LU8U/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
  2. Kepu spalio pradžioje. Gal ir keistai kam atrodo, bet būtent šiam kepiniui ilgas brandinimas tik į naudą. O ir per šventes bus daugiau laisvo laiko.
  3. Melasą radau didelėje Maximoje. Nėra pigi, bet kokybiška, ekologiška, negenda ir užteks ilgam. Juk reikia tik 1 v.š.:) Naudojau cukrų FARINAS.
  1. Visus džiovintus vaisius prieš gamindama gerai perplaunu, pamirkau, kelis kartus keičiu vandenį ir vėl naujai džiovinu. Nes tai, kas lieka vandenyje, maloniai nenuteikia., deja…
  2. Muskato riešutą perku netarkuotą (jis parduodamas prie prieskonių, perku KOTANYI), kiek reikia tam kartui susitarkuoju itin smulkia tarka, jis tada labai kvepia ir aromatingesnis, bet galima pirkti ir tarkuotą.

6. Brendį perku nebrangų, jis čia tik konservantas:)

7. Cukatų (nesvarbu, citrinų ar apelsinų, tiesiog citrusinių vaisių) galima nusipirkti Delonoje: https://www.delona.lt/apelsinu-zieveliu-cukatai

GERŲ ŠVENČIŲ

4 komentarai “KALĖDINIS PYRAGAS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS

  1. Ačiū už receptą ir už padrąsinimą. Tikrai nėra taip sudėtinga kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.
    Pyragas kepa, namai kvepia, laukiu nesulaukiu Kalėdų!

    Patinka

Parašykite komentarą