Biskvitiniai pyragai

ŠOKOLADINIS KEKSAS SU PASLĖPTU UOGŲ ĮDARU

Šis šokoladinis keksas nuo kitų įprastinių pailgų keksų skiriasi tuo, kad jo kepimui naudojau formą su skylute įdarui, kurį galima pasirinkti pagal savo skonį. Toks šokoladinis keksas patogus tuo, kad atrodo gražiai, ilgiau stovi, patogus valgyti ir skanus. Kepimo formos su vamzdeliu įdarui nėra labai pigios, bet ..būna ir brangesnių formų. Po recepto aprašymo aš parašysiu, kur jų galima įsigyti. Šokoladinis biskvitas su kakava ir Guinnees alumi turėtų būti jau pažįstamas iš kito mano recepto (https://saldusreceptai.wordpress.com/2019/11/11/tortas-musas/), jis universalus ir labai skanus, purus, sultingas ir drėgnas. Jo nereikia laistyti sirupu ir jeigu turite tiesiog paprastą pailgo kekso formą, kepkite tiesiog be įdaro, bus vis tiek skanu. Žinau, nes kai nupjaunu “kauburėlį“, jis būna mikliai suvalgomas be nieko:)

30 cm ilgio kepimo forma su vamzdeliu MATFER (išmatavimai 300x80x80 mm). Tūris 1750 ml

Šokoladinis biksvitas sui Guinness alumi

Ingredientai

  • 170 ml alaus Guinness
  • 170 gr sviesto, supjaustyto mažais gabaliukais
  • 50 gr kakavos miltelių
  • 260 gr cukraus
  • 95 gr grietinėlės
  • 2 kiaušiniai
  • 180 gr miltų
  • 1 ½ a.š. sodos

Alų supilti į gilų puodą, sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaitinti ant nedidelės ugnies tol, kol pilnai ištirps sviestas (tik nereikia užvirinti).

Cukrų ir kakavos miltelius persijoti ir šluotele išmaišyti.

Atskirai išplakti grietinėlę su kiaušiniais iki vientisos masės.

Suberti cukrų ir kakavos miltelius į alaus ir sviesto masę, išmaišyti. Sumaišyti kiaušinių ir grietinėlės plakinį su alaus mase, atvėsusia iki 50C temp.

Į pagrindinę masę vienu kartu įberti per sietelį miltus ir sodą. Gerai išmaišyti (tešla bus skystoka).

Kepimo formą ištepu sviestu iš visų vidinių šonų, vamzdelį taip pat. Ant dugno įdedu kepimo popierių, iškerpu jį pagal formos dugno dydį. Tiesiog padedu ant kepimo popieriaus formą ir apvedu pieštuku. Tada iškerpu.

Tešlos masę supilti į kepimo formą ir kepu iki 180C įkaitintoje orkaitėje funkcija viršus – apačia apie 45 min (kepimo laikas priklauso nuo Jūsų orkaitės ypatumų).  Iškepimą nuolat tikrinu pagaliuku, ištraukus jis turi būti sausas. Man prireikė 45 min. Jeigu kepsite silikoninėje formoje, kepimo laikas gali skirtis. Tik iškepus, šiek tiek pasukau vamzdelį, kad keksą vėliau būtų galima lengvai išimti. Po to iškart uždengiau jį dar formoje kaip įmanoma sandariau maistine plėvele ir palikau iki atvėsimo. Taip užrakinama drėgmė ir šokoladinis keksas nebus sausas vėliau. Atvėsusį įdėjau į šaldiklį, taip lengviau jį išimti iš formos.

Kai išėmiau iš šaldiklio, ištraukiau vamzdelį, išėmiau šokoladinį keksą iš formos, ir truputį palaukusi nupjoviau kauburėlį, kad šokoladinis keksas po to gražiau atrodytų. Vat taip atrodo plikas šokoladinis keksas su ertme įdarui.

UOGŲ ĮDARAS (prancūziška uogienė COMPOTE)

Ingredientai

  • 270 g vyšnių/aviečių tyrės (nusiperku šaldytas vyšnias, atšildau, sutrinu ir perkošiu). Tikrai nėra sudėtinga.
  • 150 g uogų (aviečių, vyšnių). Aš naudojau juodus serbentus. Perku šaldytus.
  • 150 g cukraus
  • 10 g pektino NH (pirkau http://www.bakerstreet.lt)
  • 4 g auksinės želatinos
  • 1 a.š. citrinos rūgšties.

Želatiną pamerkiu į labai šaltą vandenį ir įdedu indą su želatina brinkti į šaldytuvą bent 2 val. Kartais, jei nepamirštu, net nakčiai. Pektiną šluotele sumaišau su cukrumi. Atskirai jo berti negalima, sušoks į gabalus.

Vyšnių tyrę su uogomis pašildau iki 40C, na, kad pirštui būtų šilta.

Nuimu nuo ugnies ir supilu cukrų su pektinu NH, intensyviai maišydama šluotele. Maišau, iki kol masė pradeda tirštėti ir užverda. Kai tik užverda iškart perpilu į kitą indą, kad sustabdyčiau virimą.

Atvėsinu iki 70C ir įdedu nuspaustą želatiną. Tada suberiu citrinos rūgštį.

Šiek tiek atvėsinu ir supilu į plastikinį piltuvėlį arba konditerinį maišelį. Šio kiekio man užtenką 2 keksams. Galite daryti 1/2 kiekio arba likusį tiesiog suvalgyti su jogurtu, tarkime:)

Išimtą iš šaldiklio keksą pastatau stačiai, apačią užsandarinu maistine plėvele ir supilu uogų įdarą. Kad geriau subėgtų, kartais įkišu ilgą pagaliuką, Pasukioju, kad išeitų oras.

Vėl suvynioju į maistinę plėvelę ir dedu vėl į šaldiklį, kad vėliau galėčiau apipilti šokoladiniu glaistu.

GLAISTAS

Šokoladinis glaistas Gourmet

  • 350 g juodo šokolado
  • 115 bekvapio aliejaus
  • 90 g smulkintų lazdyno riešutų

Ištirpinkite šokoladą mikrobangų krosnelėje iki 55C. Supilkite aliejų ir išmaišykite. Suberkite riešutus. Vėl išmaišykite. Palaukite, kol ji atvės iki 30C. Tai jos darbinė temperatūra.

Gausis didelis gražus šokoladinis keksas su uogų įdaru ir šokoladiniu glaistu. Pjaukite pakaitintu peiliu.

Išimkite keksą iš šaldiklio, pastatykite ant grotelių ir užpilkite šiltą glaistą. Kas liks, surinkite ir galėsite panaudoti vėl, ar tiesiog užpilti ant blynų, ledų ir t.t.

PATARIMAI

  • Jeigu neturite/nenorite pirkti formos su vamzdeliu, galite pabandyti tiesiog išpjauti pailgą ertmę kekso viršuje, supilti uogų įdarą ir užšaldyti, kaip mano kitame recepte: https://saldusreceptai.wordpress.com/2019/12/03/sokoladiniai-keksiukai/
  • Skaniausia, greičiausiai, naudoti, vyšnių tyrę su aviečių uogomis, bet aš tuo metu turėjau tik vyšnių tyrę (kažkaip Maximoje šaldytos vyšnios ženkliai palankiau kainuoja, nei avietės) ir juoduosius serbentus, tai naudojau tą, ką turiu. Ir man atrodo, kad juodieji serbentai su šokoladiniu biskvitu taip pat puikiai dera.
  • MATFER kepimo formą aš užsisakiau UAB SANGAIDA iš MATFER katalogo, pirkau iš 3 siūlomų dydžių didžiausią:) Ji nepigi, bet labai kokybiškos medžiagos Exoglass. Kitokių, šiek tiek mažesnių yra pirkti internetinėse parduotuvėse https://www.deart.lt/forma-su-vamzdeliu, http://bakerstreet.lt/shop/konditerine-staiakampe-forma-su-tuba-18×6-cm-auktis-7-cm. Manau, galima išsirinkti iš gamintojo JARPEGA katalogo norimą dydį ir užsisakyti parduotuvėje http://kepejas.com/kategorija/kepimo-formos/, nes kažkaip neberandu jų el.parduotuvėje, nors anksčiau buvo.
  • Geriausia įdarą daryti kokios nors kontrastingos spalvos, bet man labai dera vyšnios ir šokoladas, o ir šiaip labai mėgstu gerą šokoladinį biskvitą, todėl šįkart didelio splavinio kontrasto nėra. Galima ant viršaus “pabanguoti“ kremu dėl grožio (pvz. 250 g mascarpone su 250 grietinėlės ir 55 g cukraus pudros, tik mascarpone su grietinėle palaikykite kartu sumaišytas per naktį ir suplakite iki standumo tik kitą dieną).
  • Apie auksinę želatiną jau rašiau. Profesionalai naudoja želatinos lapelius, kurios stiprumas matuojamas blumais, ir “auksinė” ji yra dėl geltonos spalvos. Labai kokybiška, patogi ir gera, dėl to ir brangesnė. Želatina lapeliais visada brangesnė, nei miltelinė. Vienas lapelis – 2 g, ir todėl itin paprasta paimti reikiamą kiekį. Perku internetu, nespecializuotose parduotuvėse nebūna (turi ir http://www.gardu gardu.lt, ir bakerstreet.lt, http://www.deart.lt).
  • Kai sugalvosiu kitokių derinių, vėl įdėsiu receptą, reikia gi tą formą ne vieną kartą panaudoti:)

SKANIŲ BANDYMŲ!

Parašykite komentarą