Biskvitiniai pyragai

PYRAGAITIS OPERA SU JUODAISIAIS SERBENTAIS

Klasikinis prancūzickas desertas pyragaitis Opera yra su šokoladiniu glaistu ir sviestiniu kavos kremu, būtinai 3 cm aukščio. Yra daugybė įvairių Operos variantų, man labai patiko bakerstreet bloge patalpinta Operos su juodaisiais serbentais receptūra. Pyragaitis nesaldus, su dominuojančia rūgštele, kurią suteikia Lietuvoje gerai augantis ir desertuose retai naudojamas juodasis serbentas. O aš kaip tik šaldiklyje turėjau naminių juodujų serbentų tyrės.

Gaminau tiksliai pagal bakerstreet receptūrą, gal tik parašysiu, kaip jį prisitaikiau pagal savo turimas formas. Naudojau turimas 2 vnt 20×20 cm kvadratines kepimo formas, jas iš vidaus išklojau acetatine juosta, aštriai perlenkta kampuose.

Pati gaminimo eiga ir sluoksniavimo eilškumas puikiai aprašyti čia: http://bakerstreet.lt/blog/opera-sweet-valentine

Biskvitas Džokonda su juodaisiais serbentais

(2 formos 20×20 cm)

Ingredientai:

  • 180 gr migdolų miltų
  • 240 gr cukraus pudros
  • 440 gr kiaušinių
  • 60 gr sviesto
  • 240 gr baltymų kambario temperatūros
  • 120 gr cukraus
  • 80 gr miltų
  • apie 100 gr juodųjų serbentų (užšaldytų)

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinti iki 210C.
  2. Sviestą ištirpinti.
  3. Migdolų miltus, cukraus pudrą ir kiaušinius išplakti (vidutiniu greičiu, apie 15 min).
  4. Iš baltymų ir cukraus padaryti prancūzišką morengą.
  5. Į išplaktą kiaušinių ir migdolų miltų masę įmaišyti persijotus miltus.
  6. Įmaišyti išplaktą morengą.
  7. Galiausiai įmaišyti ištirpintą ir atvėsusį sviestą.
  8. Tešlą paskirstyti trijose kepimo popieriumi išklotose kepimo skardose.
  9. Tolygiai ant viršaus paskirstyti uogas (gali būti užšaldytos).
  10. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min su karšto oro cirkuliacija.
  11. Biskvitus išimti iš orkaitės, užkloti su kepimo popieriumi arba maistine plėvele ir palikti per naktį.

Juodųjų serbentų ganašas

Ingredientai:

  • 320 gr baltojo šokolado
  • 280 gr juodųjų serbentų tyrės
  • 100 gr sviesto

Gaminimo eiga:

  1. Tyrę pakaitinti iki 80-90C.
  2. Šokoladą ištirpinti iki 30C.
  3. Tyrę supilti ant šokolado. Išmaišyti ir sutrinti blenderio pagalba.
  4. Sudėti gabaliukais supjaustytą kambario temperatūros sviestą.
  5. Sutrinti blenderio pagalba, supilti į koinditerinį maišelį.
  6. Palikti sustingti šaldytuve.

Baltojo šokolado ir juodųjų serbentų kremas

Ingredientai:

  • 260 gr juodųjų serbentų tyrės
  • 230 gr grietinėlės 35%
  • 6 gr želatinos
  • 550 gr baltojo šokolado
  • 24 gr kakavos sviesto (pirkau parduotuvėje “Rūta“)

Gaminimo eiga:

  1. Želatiną užpilti dideliu kiekiu labai šalto vandens.
  2. Ištirpinti šokoladą ir kakavos sviestą iki 45ºC.
  3. Tyrę pakaitinti iki 35ºC ir sudėti ištirpintą želatiną. Supilti ant šokolado.
  4. Blenderio pagalba padaryti emulsiją, supilti šaltą grietinėlę ir dar kartą sutrinti.
  5. Supilti į konditerinį maišelį.

Kai sudėjau visus sluoksnius, desertas formoje atrodė taip:

Metaliniai šonai nusiima lengvai, lieka tik supjaustyti. SKANAUS!

Parašykite komentarą