Biskvitiniai pyragai

MEDAUS TORTAS

Klasikinis nesenstantis medaus tortas, kurį kepant aromatas pasklido po visus namus. Tikras must have medaus tortas šaltam sezonui. Būna receptų, kuriuos norisi pakoreguoti, kažką pakeisti, na o medaus tortas neredaguojamas, nes tiesiog nėra ką keisti.. Kaip iškepiau pirmą kartą, atidaviau ragautojams, nuo pirmo kąsnelio labai visiems patiko, reiškia – prigijo:) Biskvitiniai lakštai gerai laiko Medaus torto formą ir tuo pačiu minkšti. Nuo medaus ir trynių jie bus gražios auksiniai-rudos spalvos, vienodo storio. Pastovėjęs per naktį Medaus torto kremas gerai įsigeria į biskvitą ir kitą dieną lėkštėje puikuojasi tikras aromatingas skonio šedevras. Rinkitės gerą išraiškingo skonio medų, pvz. grikių. Skaičiau spaudoje, kad parduotuvių lentynose Medaus tortas visada buvo ir yra iki dabar vienas iš populiariausių tortų, bet naminis juk bus visai kas kita!

KREMAS

  • 1000 g riebios grietinės (30-40 %)
  • 100 g cukraus pudros
  • 100 g plakamos grietinėlės (36%)

Grietinę rankiniu plaktuvu suplaku su cukraus pudra, grietinė suskystės, tai normalu

tada įpilu grietinėlę ir plaku didžiausiu greičiu tol, kol grietinė sutirštėja, pasidaro riebaus jogurto konsistencijos, t.y. šiek tiek laiko formą, bet neilgai. Perbraukus žymė bus, bet labai trumpai.

Uždenkite maistine plėvele ir palikite nusistovėti, kol kepsite lakštus.

BISKVITAS

  • 140 g medaus
  • 345 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 15,7 g sodos
  • 12-13 trynių
  • 780g miltų ( tai apytikslis miltų kiekis, man susinaudoja mažiau)
  • 1,5 a.š. meduolių prieskonių (pirkite tuos, kurių sudėtyje tik prieskoniai, nėra kepimo miltelių)

Procesą sudaro keli etapai, pirmasis – tai medaus sirupo paruošimas. Taip pat būkite pasiruošę kitus ingredientus (sodą ir trynius) ir įrankius (šluotelę). Jų reikės greitai, o laiko blaškytis ir ieškoti nebus:)

Suberkite į miltus meduolių prieskonius.

Ištirpinkite puode storu dugnu medų (140 g), cukrų (345 g) ir sviestą (50g). Viską tiesiog sudėkite į vieną didelės talpos ( ne mažiau 3 ltr) puodą, nes įbėrus vėliau sodą, sirupas stipriai putos. Pradėkite kaitinti būtinai ant vidutinės ugnies, ir JOKIAIS BŪDAIS NEMAIŠYKITE. Galima nebent patį puodą pavartyti į šonus. Aš paverčiu į šoną, kai noriu pažiūrėti, ar ištirpo cukrus. Mano sirupas gana tamsus dėl medaus.

Kai tik cukrus ištirps, pilkite sodą, 15,7 g. (nuotraukoje svarstyklių rodmenis ignoruokite)

Sirupas pradės smarkiai putoti ir nenukėlę nuo ugnies šluotele stipriai maišykite.

Pradžioje spalva bus šviesi, bet greitai patamsės, tai normalu. Soda turi pilnai sureaguoti, t.y. nustoti putoti.

Kai soda nustoja putoti, nusistovi pilnai, nukelkite puodą nuo ugnies (t.y. nebekaitinkite daugiau) ir dabar įdomioji dalis – sudėti trynius taip, kad jie nepavirstų omletu:) (Dėl to pradžioje rašiau, kad kaitinti tik ant vidutinės ugnies, kad po to lengviau būtų galima supilti trynius, nes bus ne tokia aukšta temperatūra) Geriausia itin aktyviai maišyti sirupą šluotele ir pradžioje po truputį įleisti trynius. Aš pilu trynius puodo šone, pradžioje kone po lašą, labai pamažu ir į tą pačią vietą. Labai intensyviai maišykite ir viskas bus gerai.

Palieku pastovėti 5 min, tada perpilu visą turinį į kombaino indą, kad šiek tiek pravėstų prieš beriant miltus. Kai tešla vėsesnė, susinaudos mažiau miltų. Aš maišau pradžioje kombainu, su antgaliu kablys, o kai jau tešla gaunasi per tiršta – rankomis. Kartą net sūnaus paprašiau, nes tešla gana kieta. Po kiekvienos tešlos porcijos reikia labai gerai išmaišyti, ir nustoti berti miltus tada, kai tešla tiesiog nebelips prie rankų.

Suformuoju vieną rutulį, pasveriu (man gaunasi įvairiai, paskutinį 1385 g) ir padalinu į 10-11 dalių ( vienas rutuliukas buvo apie 125 g, kai dariau jų 11 vnt.), kiekvieną dalį suspaudžiu į blynuką ir padedu į šalį (geriau vieną toliau nuo kito, kitaip sulips). Tešla džiūsta., todėl uždenkite rutuliukus rankšluosčiu ar maistine plevele. Nuotraukoje svarstyklių rodmenis ignoruokite, aš po to persvėriau.

Kočioju tiesiai ant kepimo popieriaus su maistinės plėvelės rulonu, jis didelis, prie jo nelimpa tešla, labai rekomenduoju pabandyti. Kočioju gana plonus lakštus, kad gautųsi apie 2 mm storio, kadangi kepant jie praktiškai padvigubėja. Jeigu labai limpa, pabarstykite miltais. Teoriškai, lipti neturėtų, nes tai reikštų, kad tešloje per mažai miltų. Aš dažniausiai papildomai miltų neberiu.

Subadau šakute, išpjaunu 20 cm skersmens apskritimus ir dedu ant skardos, išklotos perforuotu silikoniniu kilimėliu*. Jis man labai patinka, nes lakštai iškepa lygūs, nesibanguoja. Jeigu neturite, kepkite ant to paties kepimo popieriaus.

Kepkite 170C temperatūroje funkcija viršus-apačia apie 8 min arba kol lakštai pradeda ruduoti. Kepimo laikas priklauso nuo blynų storio, orkaitės savybių ir pan. Aš kepu iš karto po 2 blynus ant vienos skardos. Bandžiau kepti vienu metu 2 skardas, nelabai…. geriau po vieną vis tik.

Tik iškepę blynai minkšti, dar šiltus siūlau apversti ir padėti ant stalviršio, tada blynai bus lygūs ir pjūvis bis gražus. Sudėkite į krūvelę, kai pravės.

Likučius tokiu pačiu principu iškepiau orkaitėje, dar padariau ir sausainių papuošimui (dar įsmeigiau pagaliuką, kad galima vėliau būtų galima jais papuošti tortą).

Iškepusius likučius susmulkinu kombaine, persijojau per kiaurasamtį, kad nepatektų didesni trupiniai.

SURINKIMAS

Dedu vieną lakštą, ant viršau apie 70 g grietininio pertepimo (arba 2 šaukštus didelius), paskirstau, lengvai spusteliu, uždedu kitą blyną ir taip toliau. Užtepu viršų, dedu į šaldytuvą, palaukiau apie 15 min, kad grietinė pabrinktų

Tada aptepu šonus. Tada vėl 30 min padedu į šaldytuvą prieš paskutinį aptepimą trupiniais.

Valgyti rekomenduojama tik kitą dieną (suteptas šviežiai Medaus tortas turi pastovėti apie 8-10 val.) , kad lakštai išbrinktų.

Štai kaip atrodys Medaus torto pjūvis, argi ne puiku? SKANAUS!

PATARIMAI

  • Perforuotas silikoninis kilimėlis labai geras dalykas, jis labai tinka kepti įvairioms sviestinėms tešloms, sausainiams. Tada biskvitas nesibanguoja, ant jo lieka gražus raštas nuo kilimėlio. Kai pirmą kartą kepiau be jo, blynai buvo ne tokie idealūs:) Pirkau http://www.bakerstreet.lt, žinau, kad turi ir SANGAIDA. ( gamintojas Martellato)
  • Nerekomenduoju daryti labai storų Medaus torto blynų, nes tada į juos nesusigers grietinė ir Medaus tortas bus sausas. Jie turi būti ne storesni nei 3,5 mm.
  • Grietinę galima paskaninti citrinos sultimis, jeigu norisi rūgštelės.
  • Laikyti Medutį reikia būtinai šaldytuve. Sakoma, kad apie 3 dienas geriausia.
  • Iškepusius Medaus torto blynus galima laikyti sandariai uždarytus net ir kambario temperatūroje, jeigu nesinori gaminti tą pačią dieną. Pačią Medučio tešlą galima laikyti šaldytuve apie 3 d., tik išėmus ji bus labai kieta, tai palaukite, kol sušils iki kambario temperatūros.
  • Iš šio kiekio man gavosi apie 1,7 kg Medaus tortas.

2 komentarai “MEDAUS TORTAS

  1. O ką priduoda tas medaus sirupo virimas, intensyvesnį skonį?… Nes klasikiniuose receptuose tiesiog garuose tirpinamas sviestas su medumi ir tiek.

    Patinka

    1. Lina, labai seniai, tik mokyklos laikais, kepdavau klasikinį, tai net ir to skonio nepamenu… Bet esmė ta, kad darant medaus cirupą, faktiškai išverdi karamelę iš medaus ir cukraus, kas jau savaime yra skanu. Kuo ilgiau kaitini (tam tikra prasme degini cukrų), intensyvėja spalva ir stiprėja karamelės skonis. Žinoma, nepersistenk:) Manau ir pati tešlos faktūra keičiasi. O ir šiaip man patinka, kuo sudėtingiau. Jei kepsi pagal šį receptą pasakyk, kas tau skaniau:)

      Patinka

Parašykite komentarą