Macarons

AVIETINIAI MACARONS

Avietiniai macarons labai gražūs, kažkaip pavasarį norisi spalvų, lengvo skonio. Ganaše naudojamos dvi tyrės: aviečių ir juodųjų serbentų, galima naudoti tik vieną jų… Ganašas gaminamas trimis etapais: iš vandens, gliukozės sirupo ir cukraus išverdama karamelė, ji sumaišoma su karštomis tyrėmis, viskas užpilama ant šokolado, atvėsinama iki 40C ir tada sublenderiuojama su kambario temperatūros sviestu.

MACARONS SAUSAINIAI

  • 300 gr migdolų miltų
  • 300 gr cukraus pudros
  • 110 gr kambario temperatūros baltymų (I) 
  • 110 gr sendintų (t.y. palaikytų 24 h uždarame indelyje kambario temperatūroje) baltymų (II)
  • 300 gr cukraus (I)
  • 75 gr mineralinio negazuoto vandens
  • 2 g eibumino (sausi baltymų milteliai, jeigu neturite, galima be jo)

Viskas, kaip aprašyta mano išsamiame poste apie macarons, nuo paruošimo iki surinkimo čia: https://saldusreceptai.wordpress.com/2020/02/26/macarons-su-suria-karamele/ Čia kelios foto, nes naudojau vyšnios spalvos sausus dažus, nelabai man jie patiko, dėjau beveik 0,5 a.š., bet norėjau dar ryškesnių, reiškia dar daugiau reikia dėti kitą kartą. Pabarsčiau migdolų miltais ir juodaisiais sezamais, man derėjo juoda prie vyšninės…, tik nuotraukoje nelabai matosi…gaila…

AVIETINIS IR JUODŲJŲ SERBENTŲ GANAŠAS

  • 134 cukraus
  • 25 g gliukozės sirupo
  • 50 g vandens
  • 170 g aviečių tyrės
  • 85 g juodųjų serbentų tyrės
  • 50 g sviesto
  • 162 g balto šokolado

Tyres užvirkite ir puodą su tyrėmis pasistatykite šalia, kad kai užvirs karamelė, nereiktų ieškoti:) Iš vandens, cukraus ir gliukozės sirupo išvirkite karamelę, t.y. virkite iki 185C., kol pasidarys gintarinė spalva. Kaitinkite nedideliame inde ant vidutinės ugnies, kad karamelė nesudegtų per greitai. Geriau, kad indas būtų siauras ir aukštas, taip lengviau matuoti temperatūrą (man pirmą kartą sudegė, nes puodas buvo dvigubu dugnu, ir nors nukėliau nuo ugnies, karamelė dar virė ir sudegė, gerai, kad tyrių nesupyliau:). Kai tik cukrus pradės burbuliuoti, išmaišytkite, tarkim medine mentele, ir palikit toliau burbuliuoti ant nedidelės ugnies.

Kai tik karamelė pasieks apie 180-185C temperatūrą, pasidarys tamsaus gintaro spalvos, nuimkite nuo ugnies, ir aktyviai maišydami šluotele, dalimis karštas tyres supilkite į karamelę, masė putos (čia yra video, kaip verdama karamelė, tik vietoje tyrių ten greitinėlė, bet principas lieka tas pats, žiūrėti nuo 15.47 min https://www.youtube.com/watch?v=1j0q0quPMUI&t=1050s). Kai supilsite visas tyres, grąžinkite ant ugnies ir dar šiek tiek pavirkite.

Šokoladą pratirpinkite iki 30C. Tyres su karamele atvėsinkite iki 80-90C ir supilkite ant šokolado, sublenderiuokite (arba galima paprasčiau – šokoladą sukapokite gabaliukais ir karštą tyres su karamele užpilkite ant šokolado, palaikykite ir išmaišykite). Kai visa masė atvės iki 40C, sudėkite kambario temperatūros sviestą ir sublenderiuokite. Supilkite į konditerinį maišelį ir palikite per naktį šaldytuve. Jis ganašas labai skanus, juk uogos ir baltas šokoladas!

Jeigu šis ganašas per sudėtingas, galima paprastenį variantą:

  • 190 g baltojo šokolado
  • 100 g juodųjų serbentų tyrės
  • 40 sviesto

Tyrę pašildykite iki 80-90C, supilkite ant partirpinto šokolado, sublenderiuokite. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir vėl sublenderiuokite. Arba galima saugiau ir paprasčiau – šokoladą sukapokite gabaliukais ir karštą tyrę su , užpilkite ant šokolado, palaikykite ir išmaišykite.

Parašykite komentarą